Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 


Mitä mietit? Kysy sähkötöistä asiantuntijalta!

HANKORTEC Oy:n yrittäjä Hannu Kortessalo vastaa palvelulomakkeen kautta lähetettyihin kysymyksiin sähköpostitse.  Suurta yleisöä kiinnostavia kysymyksiä poimitaan myös tälle sivulle.

Sähkötöiden kustannukset

Voiko sähkötöistä saada kotitalousvähennystä?
Kyllä voi, kahden aikuisen taloudessa yhteensä jopa 4800 euroa. Kunhan maksat kotiisi tilatun työn itse ja varmistat, että yritys löytyy ennakkoperintärekisteristä (kuten esimerkiksi HANKORTEC Oy). Lisätietoja verohallinnon sivuilta.

Kuinka paljon maksaa pieni sähkötyö, kuten vaikkapa valokatkaisijan korjaus?
Yhden yksittäisen valaistuskytkimen / -katkaisijan vaihtaminen peitelevyineen uuteen maksaa työn osalta noin 50 euroa, kilometrikorvaukset noin 15 euroa ja tarvikkeet noin 10–15 euroa.

Sähköasentajan tarve

Pistorasian kotelo on rikkoutunut ja puolittain irti seinästä. Voinko korjata pistorasian itse?
Pistorasia on syytä vaihtaa ehjään mahdollisimman pian. Pistorasia on kiinteä sähkökaluste, ja sen asentaminen tai korjaaminen on aina sähköalan ammattilaisen tehtävä.

Tarvitaanko uuden lieden, astianpesukoneen ja jääkaapin asennukseen sähkäriä?
Lieden asentaminen ja kytkeminen on aina sähköalan ammattilaisen tehtävä. Sen sijaan astianpesukoneen asennus mahdollisine putkitöineen on syytä antaa putkialan ammattilaisen tehtäväksi. Kotitalouksissa ne ovat yleensä pistotulpalla pistorasiaan kytkettäviä, mutta pistorasia on syytä tarkastaa ennen laitteen kytkemistä käyttöön. Jääkaapin käyttöönotto ei yleensä vaadi erikoisosaamista, kunhan laitteelle on pistorasia riittävän helpossa paikassa.

Valaisimet ja kodinkoneet

Millainen operaatio on asentaa tiskipöydän ylle led-nauha? Hyödyt, haitat, kustannukset?
Led-nauhan asentaminen  esim. keittiön tiski- tai työtasoa valaisemaan on noin kahden tunnin työ. Työtä lisää hieman se, jos pistorasiaa joudutaan siirtämään tai asentamaan kokonaan uusi. Hyötyinä mainittakoon alhainen energiankulutus, mahdollisuus asentaa koko kaapiston ja tason matkalle. Haittana mieleeni tulee ehkä vain se, että verkkolaite on jemmattava esim. yläkaappiin tai kaapin päälle. Led-nauhan pituus tai valaisimien määrä ratkaisee hinnan – hinta vaihtelee alle satasesta muutamaan sataan euroon. Tarkempi hinta selviää tapauskohtaisesti.

Turvallisuus

Lapsena opetettiin, ettei pesukone voi olla päällä suihkun aikana. Onko vaara todellinen?
Tuo on hyvä sääntö ja pätee tänä päivänäkin. Jos pesukone ja suihku ovat samassa tilassa, vaara on olemassa. Samanaikaista käyttöä tulisikin välttää. Tällaisiin tapauksiin on tullut nyttemmin suojaksi vikavirtasuojalaite, ja sellainen täytyy uusiin asennuksiin aina asentaa. Vikavirtasuojalaitteen voi asentaa vanhankin pistorasian tilalle.

(Kategorioita luodaan tarpeen mukaan lisää, kysymyksiä ei ole rajattu sivulla näkyviin otsikoihin.)
 

Ota yhteyttä!